GETEKEND 2
Jubileumexpositie / 5 jaar Galerie Getekend

Feestelijke opening 26 mei 2024
14:00 - 17:00

Te zien t/m 14 juli 2024 vrijdag- en zondagmiddag van 12.00 - 17.00 uur. Op andere dagen op afspraak.

Galerie Getekend nodigt u van harte uit voor de opening van GETEKEND 2, de groepsexpositie ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de galerie op zondag 26 mei 2024 van 14.00 - 17.00 uur. De expositie wordt om 15.00 uur geopend door Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud.

GETEKEND 2 toont werk van alle kunstenaars met wie de galerie tot op heden heeft samengewerkt in solo- en duopresentaties in de galerie en groepspresentaties op kunstbeurzen: Mirjam Abraas, Agatha van Amée, Marlies Appel, Jitske Bakker, Nelleke Beltjens, Harm van den Berg, Emmy Bergsma, Liesje van den Berk, Pieter Bijwaard, Gam Bodenhausen, Marije Bouman, Mynke Buskens, Maurice van Daalen, Gerben Dirven, pietsjanke fokkema, Hanneke Francken, Iris Frerichs, Femke Gerestein, Cathelijn van Goor, Kim Habers, Esther IJssels, Arno Kramer, Sandra Kruisbrink, Christiaan Kuitwaard, Sabine Liedtke, Marjo Postma, Marisa Rappard, Marcel Reijerman, Hans Schuttenbeld, Marjolein Spitteler, Rozemarijn Westerink, Bente Wilms, Matthijs van Zessen en Marthe Zink.

De jubileumexpositie GETEKEND 2 is tot en met 14 juli in Galerie Getekend te zien op vrijdag- en zondagmiddag van 12.00 - 17.00 uur. Op andere dagen op afspraak.
Bij de expositie verschijnt een speciale jubileumkrant, die te koop is voor € 2,50.

Meer info: Galerie Getekend


Gam Bodenhausen, Fluttering Light, 25,7 x 21 cm, potlood op papier, 2024

----------

ART ON PAPER AMSTERDAM
From classical to contemporary

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei 2024 wordt de 4de editie van de kunstbeurs Art on Paper Amsterdam georganiseerd in het populaire cultuurdorp Westergas. In de Gashouder tonen circa 50 jonge én gevestigde galerieën hedendaags werk van bijzonder talent op, van of met papier. In het Transformatorhuis presenteren – dit jaar voor het eerst – circa 16 gerenommeerde kunsthandelaren kunst op papier van oude meesters tot twintigste-eeuwse kunstenaars. 40% van de deelnemers komt uit onder andere Duitsland, België, Frankrijk, Ierland, Spanje en Japan, 60% uit Nederland. Kortom, de kunstbeurs is internationaal met een lokaal karakter.

Booth 51
Galerie Getekend presenteerd 4 kunstenaars: Marthe Zink, Arno Kramer, Agatha van Amée en
Gam Bodenhausen

Meer info: Galerie Getekend


----------

TEKENKABINET XII

TEKENKABINET XII te gast bij Projectruimte BMB | 12 april t/m 19 mei 2024
Grootse hedendaagse tekenkunst op klein formaat

Het Tekenkabinet is in 2013 door Manja van der Storm opgericht. Geen galerie, collectief of vereniging, maar een onafhankelijk podium -zonder vaste locatie- voor grootse hedendaagse, autonome tekenkunst op klein formaat. Sindsdien worden jaarlijks op wisselende locaties tentoonstellingen gerealiseerd waarin hedendaagse tekenkunst de hoofdrol speelt.

TEKENKABINET XII bestaat uit drie delen, in de vorm van twee tentoonstellingen en een online webshop. De eerste tentoonstelling vindt plaats in Projectruimte BMB. Het Tekenkabinet selecteerde voor haar 12e editie recente tekeningen van 112 tekenkunstenaars. De diverse stijlen, handschriften,
gedachten, gebruikte materialen, fantasieën en als drager dienende papiersoorten nemen de toeschouwer mee op reis naar nieuwe werelden. Het maximumformaat van de tekeningen is A3 (42 x 29,7 cm). Alle tekeningen worden -puur en kwetsbaar, direct zoals ze zijn gemaakt- zonder lijst en/of passepartout getoond en zijn allen te koop.

Ter begeleiding van de tentoonstelling verschijnt een softcover catalogus op A5 formaat met werk van alle deelnemende tekenaars.


Gam Bodenhausen, The Indrawn Gaze of Time (2024) potlood op papier, 29,7 x 21 cm

Meer info: Tekenkabinet

----------

IN BETWEEN MOUNTAINS
Galerie Getekend

Galerie Getekend nodigt u van harte uit op zondag 12 november van 14.00 - 17.00 uur voor de opening van de solo-expositie IN BETWEEN MOUNTAINS van Gam Bodenhausen. In deze expositie toont ze nieuwe, oudere en niet eerder geëxposeerde tekeningen. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère zal op een ander moment een toelichting verzorgen, die op het YouTubekanaal van Galerie Getekend te zien zal zijn.

Het werk van Bodenhausen ontstaat in een combinatie van orde en chaos. Vergelijkbaar met geologische processen. Met een enkel potlood op papier, ontwikkelt zich een gelaagde wereld, die net zo overwoekerd als georganiseerd lijkt. In het werk van Gam worden gedachten en informatiestromen omgevormd tot composities van stukken landschap met natuurlijke en kunstmatige structuren. Door het weglaten van kleur ontdekt ze nieuwe elementen die ze met haar potlood naar de voorgrond wil brengen. Ze bevatten een verwijzing naar de tastbare wereld.
"Ik voel een grote aantrekkingskracht tot de duizelingwekkende dichtheid van materie. Telkens als ik inzoom op een stukje werkelijkheid - een rots, plant, stuk plastic of huid - ontstaat er een nieuwe wereld. Dat gebeurt ook wanneer ik de dingen van een afstand bekijk en het landschap zich onderscheidt in donkere en lichte vlekken."

Gam Bodenhausen (Geldrop, 1973) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en volgde daarna de Post-opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk werd geëxposeerd in musea in binnen- en buitenland (momenteel in de tentoonstelling "Dwarsverbanden" in het Van Abbemuseum in Eindhoven) en is opgenomen in publieke en particuliere collecties.

Tijdens de tentoonstelling is de nieuwe publicatie van Gam Bodenhausen "Graphite Knots", te zien en te koop voor € 75,-. Het is een speciale editie met een verzameling tekeningen, schetsen en foto's gemaakt tijdens haar reis naar het Lake Disctrict, Cumbria (V.K.) waar ze onderzoek deed naar grafiet.

IN BETWEEN MOUNTAINS duurt tot en met 7 januari 2024 en is op vrijdag- en zondagmiddag van 12 - 17 uur en op afspraak te bezoeken.

Galerie Getekend
Stationsstraat 6 Heereveen

Afb.: Tracing The Rejected Finds (detail), 2019, potlood op papier, 150 x 245 cm.

----------

TOPOGRAPHY, DENSITY OF THOUGHT
Galerie PHOEBUS ROTTERDAM

Opening: zondag 22 oktober 15:00 - 17:00

Kunstenaarsgesprek: 16 november 19:30
Steven ten Thije, hoofd collectie Van Abbe Museum Eindhoven en
Boris van Meurs, promovendus en docent Metafysica en Filosofische Antropologie
Radboud Universiteit, Nijmegen, gaan in gesprek met Gam Bodenhausen over haar werk.

Tentoonstelling: 25 oktober - 26 november 2023
vr/za/zo 12:30 - 17:30 en wo/do op afspraak

Er zijn tegelijk met deze tentoonstelling ook twee werken van Simon Benson te zien in de entree van Phoebus.

Welkom!

Galerie Phoebus - Mirjam Winter
Eendrachtsweg 61 Rotterdam
Tel: 31-(0)6-46616553

Meer info: Phoebus Rotterdam

----------

THE ORDER OF THE DRAWING

18.08.2023

Delighted to have my work included in The Order of the Drawing exhibition, selected by guest curator Arno Kramer.
The exhibition accompanies the Drawing Research Network‘s 2023 Drawing in Relation series of research presentations organised by the Drawing Research Group (DRG) at Loughborough University.

Online Exhibition

Curatorial statement - Arno Kramer

----------

TEKENKABINET XI

15 juli t/m 27 augustus 2023

Vernissage 15 juli 13:00 -17:00

Galerie Art, Singel 100, Amsterdam

Het Tekenkabinet is sinds 2013 een onafhankelijk podium voor hedendaagse, autonome tekenkunst. Jaarlijks worden op wisselende locaties ruimte- en wandvullende tentoonstellingen gerealiseerd waarin hedendaagse tekenkunst de hoofdrol speelt.

info tekenkabinet

----------

GALERIJ VAN DE TEKENKUNST
online expositieruimte en platform voor tekenaars

Samengesteld door Wim Kranendonk

Iedere drie maanden zijn drie andere tekenaars te gast. Elk laten zij zes tekeningen zien, in een wisselende virtuele tentoonstelling. Tot nu toe werd werk gepresenteerd van 84 kunstenaars.

Van mei tot augustus 2023:

GAM BODENHAUSEN

GERDA KRUIMER

ROZEMARIJN WESTERINK

Hier te zien Galerij van de Tekenkunst

----------

GRAPHITE KNOTS
Boekpresentatie + lezing

Tekenkabinet, Amsterdam
Zondag 16 april 2023, 12:00 - 13:00
Locatie: Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam

Het boek Graphite Knots gaat over de oorsprong van grafiet en de geschiedenis van het potlood. Hiervoor reisde Gam Bodenhausen naar het Lake District in Engeland waar ze vervolgens afdaalde in een grafietmijn om de brokstukken van dit pure mineraal te verzamelen. Geinspireerd door deze reis en ervaring, maakte ze in 2018 een monumentale muurtekening van 8 x 21 meter in het Van Abbemuseum.

Graphite Knots is een handgemaakt kunstenaarsboek. Een beeldverslag van tekeningen, schetsen en foto’s, gedrukt (in oplage van 120) met riso, inkjet en zeefdruk technieken in het Printing and Publishing Lab op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Steven ten Tije (hoofd collectie Van Abbemuseum) schreef voor dit boek een essay.

----------

GRAPHITE KNOTS
Boekpresentatie

Vincent Van GoghHuis, ZUNDERT
Zaterdag 1 April 2023, 15:00 – 17:00
Locatie: Vincent van GoghHuis, Markt 26-27, Zundert
Het Van GoghHuis heeft het genoegen u uit te nodigen voor de boekpresentatie van Gam Bodenhausen op zaterdag
1 April 2023 om 15.00 uur in de Van GoghKamer.

Programma
15:00 – 16:00 Introductie Ron Dirven en Artist talk met Gam Bodenhausen
16:00 – 17:00 Signeersessie | mogelijkheid het boek te kopen

Gam Bodenhausen heeft in november 2021 gewerkt in het gastatelier van het Vincent Van GoghHuis. In een aantal tekeningen die in het boek Graphite Knots verwerkt zijn, zitten meerdere puzzelstukjes die met Van Gogh’s leven, dood, zijn psychische gesteldheid en werk te maken hebben. Zoals de periode dat Van Gogh in de mijnstreek De Borinage verbleef. Hij beschreef in een brief aan zijn broer Theo de intense ervaring van een afdaling in de duistere wereld van een kolenmijn.

----------

TEKENKABINET XI

Opening: zaterdag 18 maart 15.00 - 17.00 uur
Locatie: Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam
Open: vrijdag | zaterdag | zondag 13.00 - 17.00 uur

Boekpresentatie Graphite Knots
Gam Bodenhausen

Zaterdag 16 april 2023, 12:00 - 12:45 (inloop 12:54)
Locatie: BMB Galerie, Kerkstraat 129A, Amsterdam
Lezing Gam Bodenhausen met aansluitend een bezoek aan de tentoonstelling Tekenkabinet XI

More info

----------

Galerie PHOEBUS rotterdam
33rd Anniversary Groupshow

Opening 28 Januari 2023

Geopend van donderdag t/m zondag 12.30 - 17.30 uur en na afspraak

Phoebus Rotterdam | Mirjam de Winter | Eendrachtsweg 6 | Rotterdam

Info: Phoebus Rotterdam

----------

Graphite Knots - New Publication Soon!

Booklaunch zondag 12 Maart 2023
13:00 - 15:00

Van Abbemuseum Eindhoven

----------

Van Gogh als inspiratie, aanwinsten

Opening 12 november 2022

15:00u

Het Vincent van GoghHuis presenteert van 13 november 2022 tot en met 5 maart 2023 de tentoonstelling ‘Van Gogh als inspiratie’. Met recente aanwinsten uit de museumcollectie wordt zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een actuele bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars.
Er zijn werken te zien van kunstenaars die in een van de gastateliers hebben gewerkt, in de oude kosterswoning naast het Van Goghkerkje en de Vlaamse schuur op Landgoed De Moeren. Zij hebben zich laten inspireren door Van Goghs geboortedorp en de omringende natuurgebieden.
Tevens wordt de bronzen sculptuur Rückkehr der Giganten (Van Gogh und Gauguin) van Rainer Fetting gepresenteerd. De Duitse kunstenaar heeft dit monumentale beeld geschonken aan de collectie van het Van GoghHuis.
Met werken van: Mike Dings, Jochem Rotteveel, Femke Dekkers, Ema Vanekova, Ingrid Simons, Carmen Schabracq, Jenetta de Konink, Tosja van Lieshout, Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis, Cedric ter Bals, Sabina Timmermans, Gam Bodenhausen, Rolina Nell, Koen Hauser, Emmy Bergsma, Ruud van Empel, Mattijs van de Kerkhof, Rainer Fetting en Karina Beumer.

Info: Van Gogh AiR en Vincent van GoghHuis Zundert

----------

PAPIERBIËNNALE 2022 TRANSITION

MUSEUM RIJSWIJK

26 JUNI – 13 NOVEMBER 2022

Deelnemende kunstenaars:

LAYLA MAY ARTHUR, CEDRIC TER BALS, GAM BODENHAUSEN,
TRACEY BUSH, VALENTIN BAKARDJIEV, ALETTA BOS, THIERRY FALIGOT,
MARYAN GELUK, HAZEL GLASS, ANITA GROENER, BEA VAN DER HEIJDEN,
MARLEEN KAPPE, ARNO KRAMER, ITIE LANGELAND,
ERIK VAN MAARSCHALKERWAARD, CARLIJN MENS,
AGNETE SIMONI MORTENSEN, TON SLITS, LIZ VALENTI EN CARIEN VUGHTS.

De Papier Biënnale 2022.Transition is een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken.

Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe en dat is zeker niet alleen corona gerelateerd. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat.

Zal de mens in staat zijn zich over de weerstand van verandering heen te zetten en met optimisme vanuit mogelijkheden een aangepaste manier van leven en consumeren ontwikkelen? Deze vragen werden in Open Call aan de kunstenaars voorgelegd om met hun werk daarop te reageren. Bijna 400 kunstenaars hebben voorstellen ingezonden, waaruit een keuze is gemaakt waarbij meerdere aspecten van transitie in de tentoonstelling aan de orde komen.

Info: Museum Rijswijk

----------

ANONYMOUS DRAWINGS 2022

Exhibition: June 18 – August 24, 2022

One of my drawings will be on this show! Welcome everyone!

600 international drawings
Curated by Anke Becker

Opening: June 17, 2022 / 6 PM

GALERIE IM KÖRNERPARK
Schierker Strasse 8
12051 Berlin-Neukölln, Germany

----------

FINISSAGE AFTER THE FLOOD

Feestelijke afsluiting van de expositie After The Flood
op zondag 8 mei.

Programma:

Inloop vanaf 14:00 uur

Simon Benson, Gam Bodenhausen en speciale gast *Maria Barnas gaan in gesprek over hun werk en de tentoonstelling After The Flood onder leiding van *Luuk Heezen. 15:00 – 16:00 uur.

Tentoonstelling open vr/za/zo 14:00 t/m 19:00 uur

TAC, Vonderweg 1, Eindhoven

*Luuk Heezen is presentator en kunstjournalist. Hij interviewt hedendaagse kunstenaars voor de prijswinnende podcast Kunst is Lang, maakt video's voor tentoonstellingen in musea, presenteert evenementen in de culturele sector en maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1.

*Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Zowel in haar geschreven als in haar beeldend werk onderzoekt ze hoe beschrijvingen de werkelijkheid vormen en vervormen. Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Ze publiceerde drie romans. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm. In 2013 volgde haar derde poëziebundel Jaja de oerknal, bekroond met de Anna Bijns Prijs en genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Haar meest recente dichtbundel is Nachtboot (2018), verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot.

Met dank aan: TAC, Cultuur Eindhoven, Mondriaan Fonds, Constant van Renesse Fonds

----------

AFTER THE FLOOD

Opening zondag 10 April 16:00 - 19:00
Openingswoord: Diana Franssen (kunsthistoricus, curator Van Abbemuseum)

10 april - 8 mei vrijdag t/m zondag 14:00-19:00

Finissage 8 mei 15:00 - 18:00
Programma: Gam Bodenhausen en Simon Benson in gesprek
Met Luuk Heezen (programmamaker, Kunst is lang/Mister Motley) als gespreksleider

After the Flood is een levensgroot labyrint waardoor de toeschouwer zich kan bewegen, waarin beelden en tekeningen verschijnen. Met deze installatie begint voor Simon Benson en Gam Bodenhausen een onderzoek: hoe kan je de verbeelde ruimte (in tekening) beleven? Hoe kan dit labyrint als omgeving, steeds andere werken bevatten? Hoe is de relatie tussen ruimte en werk? Als je het labyrint betreedt, vind je er wandgrote en kleinere tekeningen veelal met grafiet op papier of muur, omringt met poëtische teksten. Gam en Simon zoeken in het labyrinth ieder hun eigen weg. Er ontstaat een uitwisseling tussen de beelden, de ruimtes en jou als toeschouwer die er doorheen beweegt. Een overkoepelend thema in beider werk is de herinnering van een plek of landschap waarin je verte en nabijheid kan ervaren. Door de verschillende werken te isoleren is het voor de toeschouwer mogelijk deze met aandacht, focus en concentratie te bekijken.

Volledige text te lezen op de website van: TAC

TAC, Vonderweg 1, Eindhoven

Met dank aan: TAC , Cultuur Eindhoven, Mondriaan Fonds, Constant van Renesse Fonds

----------

LADEKASTPROJECT GALERIE PHOEBUS

Opening 5 en 6 februari 2022 van 2 tot 5 uur, 2de opening 20-2-2022, van 2 - 22 uur

Van 5 februari t/m 1 mei 2022

Geopend van donderdag t/m zondag 12.30 - 17.30 uur en na afspraak

Galerie Phoebus | galeriehouder Mirjam de Winter | Eendrachtsweg 6 | Rotterdam

In het tekeningenkabinet, een kleine kamer met ingelegd eikenhouten lambrisering en niet teveel zon, staan twee ladekasten, elk met acht laden, respectievelijk met binnenmaten van 5 x 100 x 140 cm. en 5 x 78 x 120 cm. Aan kunstenaars wordt zo open mogelijk gevraagd: wil je iets in een (of in twee) lade(n) neerleggen, dat recht doet aan de horizontale presentatie van het werk? Het resultaat kan variëren van een kleine presentatie van autonome werken tot een specifiek voor de ruimte van een lade gemaakte installatie. Een 'ladekastproject' wordt gedurende twee exposities getoond. Twee of drie maal per jaar wordt er een ladekastproject georganiseerd.

Met: Corrie Brands, Fiet van de Vijsel, Annelotte Lammertse, Sigrid Cabalt,
Lilian Cooper, Gam Bodenhausen, Iris de Kievith, Heidi Ochsner,
Karin van Paassen, Annemarie Piscaer, Truus Groen.

www.phoebus.nl

----------

BENEFIT FOR BRABANT

Vanaf zaterdag 29 januari weer open!!

Het huis is van donderdag-zondag dagelijks geopend van 13.00-17.00.u
t/m zondag 20 februari.

Albert van Abbehuis | Bilderdijklaan 19 | Eindhoven | www.albertvanabbehuis.com

In navolging van kunstinitiatief Park, onze collega’s uit Tilburg organiseert het Albert van Abbehuis in deze moeilijke tijden een benefiet tentoonstelling rondom Kerst om specifiek Brabantse kunstenaars een hart onder de riem te steken. Corona heeft in de afgelopen periode in de culturele sector een grote impact gehad. Veel projecten, tentoonstellingen, voorstellingen en evenementen zijn uitgesteld, stopgezet of zelfs geannuleerd. Professionele kunstenaars die door de coronacrisis hun werk niet kunnen tonen en inkomen mislopen krijgen de kans om alsnog werk te presenteren in het Albert van Abbehuis. De opbrengst van de verkoop gaat voor de volle 100% naar de kunstenaar.

----------

PRESENTATIE VAN GOGH AIR

Opening: zondag 5 december 2021
15:00 - 17:00

05.12.2021 - 27.02.2022

Beste allen,

In de maand november heb ik in het atelier naast de Kosterswoning in Zundert gewerkt.
Ik heb onderzoek gedaan naar de structuren in Van Gogh's tekeningen, en heb me verdiept
in zijn autobiografie en het tijdsbeeld van de 19e eeuw.

Ik voelde herkenning in Van Gogh’s brief waarin hij vertelt over zijn afdaling in een steenkolenmijn in de Belgische streek de Borinage. Ik had eenzelfde soort ervaring toen ik, tijdens een project in 2018, in het Lake District in Engeland afdaalde in een grafietmijn. Ik was gefascineerd door deze materie, maar realiseerde me ook wat een ontzettend zwaar een gevaarlijk werk het was om de grafiet uit de mijnen te hakken.

Naast alle schakeringen van grafiet (grijs, wit en zwart) waarmee ik werk, ben ik gaan experimenteren met geel. Ik zie deze kleur veel terugkomen in Van Goghs werk. Ik las een stukje over de kleurenleer van Goethe en mijn oog viel op de zin: "Waar het licht wordt vertroebeld door donker ontstaat geel". Voor de interactie tussen licht en duisternis is een troebel medium nodig. Dit gaf mij een extra houvast hoe ik met het geel aan de slag kon gaan in combinatie met grafiet.

Van Gogh Galerie
Elisabethlaan 1a
4881 DA Zundert

Openingstijden: Woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis. Bezoek volgens corona-voorschriften

INFO: VANGOGHAIR

----------

DWARSVERBANDEN - NIEUWE COLLECTIEPRESENTATIE
Van Abbemuseum

18/09/2021 - 01/07/2024

11:00 - 17:00

Conservatoren: Charles Esche, Diana Franssen, Steven ten Thije

In september opent het Van Abbemuseum een omvangrijke nieuwe collectiepresentatie, die zich met 120 kunstwerken uitstrekt over alle vijf verdiepingen van de collectievleugel van het museum. Veelal inspirerend, soms confronterend, is in Dwarsverbanden in de collectie van het Van Abbemuseum te ervaren hoe kunstenaars van 1900 tot nu reageren op verschillende culturen en perspectieven. Hoe ze worstelen met de grote vragen van hun tijd en hoe hun kunstwerken direct verbonden zijn met wat ze om zich heen zien, voelen en beleven. De tentoonstelling nodigt uit kunst anders te ervaren. Soms letterlijk, door te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende of eerder niet gehoorde stemmen het woord te geven. Met ruim 25 multizintuiglijke tools waaronder geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland.

Dwarsverbanden toont werk van:
Karel Appel, Rasheed Araeen, Mercedes Azpilicueta, Gam Bodenhausen, Boudry / Lorenz, stanley brown, Jean Brusselmans, Marc Chagall, Chryssa, Céline Condorelli, Hanne Darboven, Ad Dekkers, Marlene Dumas, Max Ernst, Lucio Fontana, Nilbar Güreş, Lubaina Himid, Isaac Israëls, Sanja Iveković, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Karrabing Film Collective, Toon Kelder, Iris Kensmil, John Körmeling, Wifredo Lam, Fernand Léger, El Lissitzky, Lucebert, Joan Miró, László Moholy‑Nagy, Piet Mondriaan, Otobong Nkanga, Wendelien van Oldenborgh, Rodan Omomá, Gabriel Orozsco, Pieter Ouborg, Alicia Penalba, Constant Permeke, Pablo Picasso, Wim van der Plas, Marjetica Potrc, Laure Prouvost, Michael Rakowitz, Gé Röling, Wilhelm Sasnal, Jan Schoonhoven, Lily van der Stokker, Elly Strik, Koki Tanaka, Charley Toorop, Roy Villevoye, Henk Visch, Friedrich Vordemberge‑Gildewart, Ossip Zadkine en Qui Zhijie.

More info: VAN ABBEMUSEUM

----------

HET LANDSCHAP EN DE GEORDENDE VERBEELDING
Tekeningen

Zaterdag 21 augustus t/m zondag 26 september 2021

Opening zaterdag 21 augustus
16.00 tot 18.00, Openingswoord door Fred Wagemans, kunsthistoricus

Curator Arno Kramer, in samenwerking met Galerie Schlessart.

Veel kunstenaars zijn door de eeuwen heen geinspireerd geraakt door het landschap. Men schetste en schilderde naar de werkelijkheid tot de verbeelding de overhand nam en er zoiets als het landschap in onszelf werd geexploreerd. De verbeelding inderdaad ingezet.
Hoe rekken we die verbeelding op? Moeten er in de tekeningen nog aspecten van het landschap herkenbaar zijn om ze op artistieke inhoudelijk wijze te beleven? Kunnen we volstaan met iemands onderscheidende beleving die analytisch is vormgegeven en waarin we niet noodzakelijkerwijs meteen het landschap herkennen?
De deelnemende kunstenaars aan Het landschap en de geordende verbeelding zijn niet per se uitgegaan voor hun autonome tekeningen van de precieze waarneming van het landschap. Het is hier vooral een vorm van ‘hineininterpretieren’ van de curator die hen bij elkaar brengt. Zo botst figuratie in de tentoonstelling met abstractie. Zijn er grote mystieke werken, naast kleine ingetogen tekeningen. Alles is ingebed in verbeelding en fantasie. Alle kunst betreedt de ruimte van de ziel, zoals Oek de Jong ooit schreef over beeldende kunst. Kunst te maken en beelden te vinden bij leed, bij vreugde, bij schoonheid, en verwarring om wellicht de vergankelijkheid te boven te komen. Kunst om te ‘overleven’. In dit geval gerelateerd aan landschap. Klievende kunst dus.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de publicatie: HET LANDSCHAP EN DE GEORDENDE VERBEELDING

Info galerie: SCHLESSART

----------

MAKE EINDHOVEN
Open call 2021 selecties

Naar aanleiding van de ‘Open Call’ voor dit jaar hebben we maar liefst 110 aanmeldingen gehad. We waren blij met de grote belangstelling en verrast door de hoge kwaliteit en grote diversiteit van de inzendingen. Tegelijkertijd realiseerden we ons dat we slechts 4 inzendingen konden honoreren en daardoor vele interessante inzendingen helaas zouden moeten afwijzen.

Voor de selectie is een externe commissie samengesteld, bestaande uit: curator en kunsthistoricus Stef van Bellingen, conservator Christiane Berndes (Van Abbemuseum), curator Koen Dijkman (De Fabriek, Eindhoven) en beeldend kunstenaar Frans Franssen.

Uiteindelijk is er gekozen voor 4 inzendingen die als ‘best passend’ zijn gekwalificeerd: die van Gam Bodenhausen (bovenstaande foto), Margriet Craens, Liza Houben en Josua Wechsler. Zij zullen in 2021 bij ons aan de slag gaan!

Beeldenstorm/Grafische Werkplaats Daglicht: MAKE EINDHOVEN

Mede mogelijk gemaakt door: MONDRIAAN FONDS

----------

BEND THE LINE - BEING THE LINE
Duo exhibition Gam Bodenhausen and Roos Vogels

Bend the line – Being the line is een samenwerkingsproject tussen Roos Vogels en Gam Bodenhausen.
Bewegend tussen werelden van het bekende en onbekende, zullen de kunstenaars gedurende vier weken je meenemen in een proces over controle, improvisatie en twijfel. De procesmatige installatie met tekeningen en ruimtelijk werk zal tijdens deze periode groeien en veranderen als een gedachtestroom.

Het werk van Roos en Gam raakt elkaar in onderwerp en techniek, maar onderscheid zich in benadering. Licht grijze potloodtekeningen tegenover gitzwarte koolstof. Ongestoord bewegen zij zich tussen de lijnen die gevolgd, omgebogen, getransformeerd of beïnvloed kunnen worden. Beiden werken groot, overtuigend en vooral met veel geduld. De hyperfocus die ontstaat tijdens het maken van deze imposante werken is voelbaar en nodigt uit tot verder onderzoek.

05 december – 3 januarie 2020/2021
The exhibition will be taking place at TAC. More info, visit the event page here.

You can visit the exhibition on the following days:

Saturdays: 13.00 - 17.00 

Sundays: 13.00 - 17.00 

entree for free

Krantenartikel ED

Artikel TalentHub Brabant

----------

BBC ARTICLE

UNFOLDING THE VAPOROUS MIND: PRESS BBC

----------

HOMERUN#2: DE MENS
Groepstentoonstelling

21 november t/m 28 december 2020

Deelnemende kunstenaars: Anouk Bax, Kiki Beernink, Mariëlle van den Bergh, Gam Bodenhausen, Geoffrey van Dijk, Jeroen Duijf, Antonie Eikemans, Marit Goossens, Caren van Herwaarden, Sandra van Hoof, Astrid Huis, Manita Kieft, Marlies Krijgsman, José Krijnen, Lisanne Lammers, Sjoerd van Lankveld, Shelly Lapré, Janet Leduc, Danielle Lemaire, Lisetteh, Tamara Muller, Remy Neumann, Carlette Rijcken, Alice Schiavone, Koosje Schmeddes, Ies Schute, Guus Smeulders, Rob Smulders, Ingeborg Helena van Stiphout, Myrna Stolk, Anne-Marie van den Thillart, Catharina van de Ven, Erik Vermeulen, Ad Wijgergangs en Ilse Wolf.

Willem Twee kunstruimte
Boschdijkstraat 100
5211 VD ‘s-Hertogenbosch
www.willem-twee.nl

Openingstijden: ma. t/m vrij. 9:00 uur tot 17:30 uur. Za. en zo. 11:00 – 17:00 uur.
Gratis entree.

Meer info: Willem Twee Kunstruimte

----------

TEKENKABINET XS 2.0
Groepstentoonstelling

Curator: Manja Storm

Geopend zaterdag 5 t/m zondag 27 september 2020
Amstelpark, Amsterdam

Uitsluitend te bezoeken na reservering

Meer info: www.Tekenkabinet.nl

----------

BENEFIT FOR BRABANT
PARK Tilburg

Kunst in tijden van corona

Het coronavirus en een nieuw provinciebestuur. Het zijn onzekere tijden in het algemeen en voor Noord-Brabant in het bijzonder. Wat ons te wachten staat kunnen we nog niet overzien, wel is duidelijk dat de crisis op vele vlakken in de samenlevingen grote impact heeft. Corona heeft de culturele sector grotendeels verlamd. Als het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant haar ambities met 'Ons Brabant' op het gebied van cultuur kan realiseren dan zal de verschraling die door corona is ingezet, afgerond worden met het einde van een provinciaal cultuurbeleid.
Veel Brabantse culturele instellingen zullen hun deur moeten sluiten, het vestigingsklimaat zal verarmen en Brabantse kunstenaars zullen een groot deel van hun opdrachtgevers en podia verliezen en daarmee een zeer onzekere toekomst ingaan.

Om specifiek Brabantse kunstenaars een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd organiseert PARK de benefiettentoonstelling BENEFIT FOR BRABANT. Uit meer dan 200 inzendingen is een selectie gemaakt van 138 kunstenaars die ieder twee werken kunnen tonen. De werken zijn te koop, de opbrengst gaat voor de volle 100% naar de kunstenaar.

08 augustus – 30 augustus 2020
The exhibition will be taking place at PARK.

You can visit the exhibition on the following days:

Friday: 13.00 - 17.00 

Saturday: 13.00 - 17.00 

Sunday: 13.00 - 17.00 

entree for free

----------

POSTER PROJECT 'HOOP'
Make Eindhoven (Beeldenstorm en Gtafisch Atelier Daglicht)

De posters zijn in juli/augustus 2020 te zien op billboards op verschillende locaties door Eindhoven.

Initiated by the Constant Van Renessefonds. Participating artists: Gam Bodenhausen, John Körmeling, Esther van Waalwijk, Aagje Linssen, Buro Staal/Christensen (Bert Staal en Matty Christensen), Simon Benson, Lilia Scheerder, Erik Vermeulen, Space3 (Martijn Munsters) en Bryan Stoel.

Krantenartikel: DE GELDERLANDER

----------

TEKENKABINET XS / 8ste editie

Nieuw werk! Vanaf 1 mei 2020 online en 5 juni live te zien in het Amstelpark, Amsterdam.

----------

UNFOLDING THE VAPOROUS MIND
Gam Bodenhausen| Unfolding The Vaporous Mind

11 April –1 June 2019
Launch: Thursday 11 April 2019 6pm

Artist Talk with Jennifer Dudley 6.45pm

NN Contemporary is pleased to present ‘Unfolding The Vaporous Mind’. A solo exhibition of new work from Gam Bodenhausen.

Inspired by the landscape and architecture of Northampton, Bodenhausen has created drawings (on a monumental scale) that depict a language envisioned from the extracted yellow sandstone in the Northamptonshire quarries. Accentuating the constitution of the historical and the geological in all landscapes; the artist forges a unique world.

In soft grey pencil drawings, a universe develops that seems as overgrown as it is organised, as dreamy as it is sober. The artist deploys a material that consists entirely of carbon, as the building material of all life. Tracing the heritage of graphene to the English Lake District, she pays homage to the Romantics, where observing and drawing became an intellectual pursuit that shaped contemporary cultural ideologies.

Consciousness is presented as a drawing process, informed by an infinite and codependent stream of fiction and fact. Mark making, becomes a signifier of both reality and illusion, that both documents and describes. Images, structures, figures and objects are observed, analysed, and recomposed, deconstructing our order of vision, and with this, our conscious reality. Akin to water or the surrounding clouds, her work is durational. Oscillating with a languid flow, a dimension unfolds before the viewer in which things fluctuate across moments before dispersing into a new formation across time. We are invited to move between the worlds of the known and unknown, between what can be articulated, and what we intrinsically feel.

More info: NN CONTEMPORARY ART NORTHAMPTON

For further information please contact:

Valeria Medici: Press & Marketing Assistant, NN Contemporary Art, Number Nine Guildhall Road, Northampton NN1 1DP, UK E: marketing@nncontemporaryart.org T: 01604 638944

Artist website: www.gambodenhausen.nl

----------

A DEVIOUS ROUTE
Solotentoonstelling Studio Seine, Rotterdam

2 maart -14 april 2019 | Opening: 2 maart 20:00u

Graag nodig ik iedereen van harte uit voor de opening van mijn solotentoonstelling A Devious Route in
Studio Seine, met een selectie van nieuw en oud werk. De tentoonstelling opent tijdens de Rotterdamse
Museumnacht op zaterdag 2 maart 2019.

Tijdens de museumnacht tussen 20.00 - 1.00u zal de performance Solitude of Ether worden opgevoerd.

De performance Solitude of Ether is een samenwerking tussen Gam Bodenhausen en Simone van Dijken.
Het creëert een sfeer die het kijken en dwalen in de tekeningen aanmoedigt. De performance kan als
vervreemdend, oer en dromerig worden opgevat. Bodenhausen en van Dijken hebben van 2003 – 2010
samengewerkt als The Skills, een noisepoetry band met de focus op improvisatie en herhaling (muzikaal en
tekstueel). Sinds de afgelopen jaren richten ze zich, onder hun eigen namen, op performances waarbij
repetitieve handelingen zoals tekenen, percussie, en tekstvoordracht centraal staan. De gegenereerde
klanken, die door deze handelingen ontstaan, vormen een nieuwe narratieve compositie.

Studio Seine | Mathenesserdijk 323A | Rotterdam | vrijdag t/m zondag 13:00 -17:00u & op afspraak

----------

ANONYME ZEICHNER ARCHIV
Groepstentoonstelling

10 Februari - 19 mei 2019

Samen met vele tekenaars is mijn werk te zien en te koop op deze tentoonstelling te Münster (DE)

500 internationale tekeningen uitgekozen door: Anke Becker

Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag 9:00 - 17:00u

----------

KUNSTVERENIGING DIEPENHEIM

18 - 28 oktober 2018

Het is Kunstmoment; de komende 10 dagen transformeert Diepenheim in een grote open tentoonstellingsruimte waar meer dan 100 kunstenaars hun werk tonen. Ter gelegenheid van Kunstmoment is er in de Kunstvereniging een verkooppresentatie te zien van bijzondere litho's van o.a. Gam Bodenhausen, Remco Dikken, Hanneke Francken, Caren van Herwaarden en Stefan Kasper.

More info: Kunstvereniging Diepenheim

----------

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN- Kunst4Kids 2018

13 - 24 oktober 2018

Kunst4Kids in het Museum Boijmans van Beuningen is een traditie. Ieder jaar nodigt het museum een twintigtal kunstenaars uit om speciaal voor deze tentoonstelling een serie of een werk in oplage te maken. Alleen kinderen van 5 tot 18 jaar kunnen de tentoonstelling bezoeken en voor een prikkie (35 euro) een kunstwerk kopen.

Deelnemende kunstenaars:

Gam Bodenhausen, Mynke Buskens, Oscar Camilo De Las Flores, Kari Cholnoky, Gelatin, Babs Haenen, Caren van Herwaarden, Seet van Hout, Klaas Kloosterboer, Maartje Korstanje, Alexandre Leger, Mark Manders, Bridget Mullen, Serge Onnen, Jet van Oosten, Helma Pantus, Tal R, Marisa Rappard, Klaas Rommelaere, Maria Roosen, Jacobien de Rooij, Ben Sleeuwenhoek, Celina Teague, Wouter Klein Velderman, Sigrid van Woudenberg en Ronald Zuurmond.

More info: Kunst4Kids

----------

FINISSAGE GRAPHITE KNOTS

Zondag 30 september 14:00 Van Abbemuseum Eindhoven

Graag nodigen wij je uit voor de finissage van de tentoonstelling Graphite Knots van kunstenaar Gam Bodenhausen die op zondag 30 september van 14.00 tot 17.00 uur plaatsvindt in ons museum. Op de monumentale achterwand van Het Oog werkte Bodenhausen gedurende vijf maanden aan een grote tekening, waarin zij grafiet - het basismateriaal van de tekening - onderzocht. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkende zij de geschiedenis en toekomst van het potlood. Op 30 september sluit zij haar project Graphite Knots feestelijk af met een artist talk in het auditorium. Deze artist talk tussen Gam Bodenhausen, curator Steven ten Thije en kunsthistoricus Thomas Lange gaat over tekenen, het landschap en de vroeg Romantische periode in de kunst, die allemaal met elkaar verbonden worden door het materiaal grafiet. Tijdens dit gesprek worden filmfragmenten van haar onderzoek en haar reis door het Lake District National Park in het noordwesten van Engeland getoond.

Het programma voor 30 september is als volgt:

Vanaf 13.30 uur: Ontvangst
14.00 uur: Artist talk in het auditorium
15.00 uur: Gelegenheid tot bezoek van de tentoonstelling

Graag aanmelden via het registratieformulier als je naar de finissage komt.

----------

GRAPHITE KNOTS

07.05 – 16.09. 2018

Vanaf 7 mei tot en met 16 september 2018 realiseert de Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen haar nieuwe installatie Graphite Knots in Het Oog, een patio in het Van Abbemuseum. Op de monumentale achterwand van Het Oog maakt Bodenhausen gedurende vijf maanden een grote tekening, waarin zij grafiet - het basismateriaal van de tekening - onderzoekt. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkent zij de geschiedenis en toekomst van het potlood. Het proces wordt gedocumenteerd in een serie vitrines die in de gang voor Het Oog geplaatst worden.

Grafietmijnen in Grey Knotts
Grafiet bestaat volledig uit koolstof, een basis bouwstof van al het leven. Vijf eeuwen geleden werd het materiaal ontdekt in Grey Knotts gelegen in het Engelse Lake District, waar vervolgens een van 's werelds oudste grafietmijnen uit is voortgekomen. De oorsprong van de meest basale tekenbouwstof ligt dus in een van de oudste natuurreservaten van Europa en tevens de thuisbasis voor de Engelse romantische beweging. Binnen deze romantische beweging werd kijken en tekenen een intellectueel avontuur met eigen regels en inzichten. Bodenhausen vertrekt vanuit het idee dat een tekening niet alleen beschrijft, maar ook eigen inzichten genereert.

Verleden en toekomst van grafiet
Als een ontdekkingsreiziger gebruikt Bodenhausen Het Oog als haar onderzoeksstation. Gedurende het project maakt ze een reis naar de ‘Grey Knotts’ bergen in het Lake District waar ze een oude potloodfabriek en de donkere gangen van de grafietmijnen bezoekt. De gemaakte filmbeelden, foto’s en vondsten neemt ze mee en gebruikt voor haar installatie in Het Oog.
Speciaal voor de tentoonstelling Graphite Knots is een aantal bijzondere exemplaren grafietsteen uit de collectie van Naturalis Biodiversity Centre te Leiden overgebracht naar het Van Abbemuseum.
Ook ontvangt Bodenhausen in Het Oog verschillende gasten. Ze wil een verkenning van de toekomst doen door het gesprek aan te gaan met wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven. Deze doen onderzoek naar grafiet als nieuwe geleider, waar zij grote verwachtingen van hebben. Van grafiet als plooibaar middel om beeldende gedachtes uit te drukken tot grafiet als futuristische geleider van energie; dat is de bandbreedte die Bodenhausen wil verkennen in Het Oog. Het gehele proces resulteert in een monumentale tekening op de muur, en een serie tekeningen en andere materialen die in de ruimte en vitrines voor Het Oog gepresenteerd worden. Deze tekeningen vormen vervolgens de basis voor een nieuwe publicatie gemaakt in het Charles Nijpels Lab van de Jan van Eyck Academie Maastricht.

More info: Van Abbemuseum

----------

TEKENKABINET

1 april - 30 juni

Amstelpark 13 (Galerie Park Art)

Opening: zondag 6 mei, 15 - 17 uur
Open: zaterdag en zondag 13 - 17 uur

In deze zesde editie van het Tekenkabinet, georganiseerd door beeldend kunstenaar en curator Manja van der Storm, wordt een verse selectie tekeningen op maximaal A3-formaat van 100 kunstenaars getoond.

More info: Tekenkabinet

----------

AKROMA PARIS

ENCLOSED VALLEY

Kunstpodium T Apprentice / Master Project 2017/2018

18 januari - 11 februari

Opening: donderdag 18 januari 2018 20:00u

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 16 tot 21u of zaterdag en zondag van 13 tot 21u

#AMP4: Enclosed Valley | TAC Eindhoven

Gam Bodenhausen (Master)
Martijn Linssen (Den Bosch)
Floor Schothorst (Groningen)
Camilla Fanning (Dublin)
Raquel F. Barreiro (Vigo)

TAC | Vonderweg 1 | Eindhoven | TAC | Kunstpodium T

----------

AKROMA COLLECTIVE RIGA

Arsenals Exhibition Hall | National Museum Riga | Lettony

Opening: Thursday 8th of February 2018 | 16:00

Debate: Sunday 11th of February 2018 | 15:00

Curated by Madlen Herrstrom

----------

BLIND DATE IV

Donderdag 21 december 2017 | 17:00 - 21 uur

Lloyd Hotel | Oostelijke Handelskade 34 | Amsterdam

----------

SILENT ART AUCTION

Drawing Hub Berlin

Preview 6 —10pm | Friday, December 15th, 2017

Silent Auction 3 — 7pm | Saturday, December 16th, 2017

Location: The Drawing Hub | Gerichtstraße 12-13| 13347 Berlin

Berlin, December 15, 2017 — To collect funds to continue on supporting the contemporary drawing art research and practice, The Drawing Hub, the nonprofit art program devoted to contemporary drawing, presents its first annual Silent Art Auction, hanging selected works of renowned artists including Monika Grzymala, Marcel van Eeden, Bettina Krieg, Gam Bodenhausen, Nadine Fecht, Franziska Furtter, Eric Giriat, Pierre Granoux, Astrid Köppe, Valentin Lubberger, Karin Ströbel, Nadja Schöllhammer, Martin Skauen, Witte Wartena, Sigrid van Woudenberg, Cathelijn van Goor, Arno Kramer

Info: Drawing Hub Berlin

----------

SECRET POSTCARD SALE

16 - 17 - 21 - 22 en 28 - 29 december 2017

Pazzanistraat 3, Westergasfabriek, Amsterdam

Kom je naar de SECRET POSTCARD SALE in onze tijdelijke ruimte in de Westergasfabriek? 142 Kunstenaars maakten speciaal werk op ansichtkaartformaat - en alle werken kosten straks 100 euro per stuk. What’s the catch? De 400 werkjes hangen anoniem in de tentoonstelling. Je zult dus moeten varen op je buikgevoel. Na afloop hoor je wiens werk je gekocht hebt.

De Secret Postcard Sale wordt echt een klapper verwachten wij. Het is de grootste groepstentoonstelling van Amsterdam – met een waslijst van toonaangevende kunstenaars. Een prachtige manier om voor een klein bedrag een kunstwerk te scoren.

Info: We Like Art

----------

WITTEVEEN DRAWING

7 - 13 september 2017 - Loods 6 - opening door Diana Wind

In Loods 6, KNSM Laan 143 te Amsterdam zal een grote tekententoonstelling plaatsvinden, georganiseerd door: Oeke Witteveen.
Hier zal een selectie van mijn nieuwe werk te zien zijn op groot en klein formaat. Witteveen Visual Art Centre

Diana Wind zal de opening verrichten op donderdag 7 september om 18.00 uur.

Deelnemende kunstenaars :
Marijn Akkermans, Ron Amir, Gijs Assmann, Pedro Bakker, Margo van Berkum, Gam Bodenhausen, Adriana Bogdanova, Pieter Bijwaard, Constant, Maurice van Daalen, Brieke Drost, Hanneke Francken, Cathelijn van Goor, Lenneke van der Goot, Kim Habers, Rosemin Hendriks, Nora Hooijer, Susanna Inglada, Niels Janssen, Marleen Kappe, Arno Kramer, Mohamed Lekleti, Erik Mattijssen, Carlijn Mens, Romy Muijrers, Jans Muskee, Erik Odijk, Rachida Post, Marisa Rappard, Alexandra Roozen, Rob Scholte, Danielle Vidal, Guy Vording, Rozemarijn Westerink, Hans de Wit, Thijs Zweers

Info: Witteveen Visual Art Centre

----------

PILOT WERKPERIODE ALS ARTIST-IN-RESIDENCE OP VIERVAART

16 - 30 september 2017

In september zal ik als artist-in-residence in VierVaart te Groede, West-Zeeuws-Vlaanderen werken. Geïnspireerd door de omgeving, zal er nieuw werk ontstaan wat uiteindelijk in de galerie tentoongesteld wordt en te koop zal zijn.

Iris Cornelis (galeriehouder/tentoonstellingsmaker) en Maartje Korstanje begeleiden kunstenaars en stellen het artist-in-residence programma samen.

info: VierVaart

----------

1E LUSTRUMTENTOONSTELLING TEKENKABINET

9 - 13 augustus 2017

Twee van mijn tekeningen zijn te zien in de 1e lustrumeditie van het Tekenkabinet. Het Tekenkabinet presenteert in Museum Waterland te Purmerend werk van 110 hedendaagse tekenaars. Na Museum Waterland reist de tentoonstelling door naar twee andere locaties.
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.
Alle tekeningen zijn te koop tijdens de presentaties of via de webshop van het Tekenkabinet.

----------

WERKBIJDRAGE BEWEZEN TALENT

Met grote vreugde kan ik u mededelen dat mij aanvraag werkbijdrage bewezen talent is gehonoreerd voor de periode 01/02/17 - 01/02/21
Mondriaan Fund, Amsterdam, NL

Het doel van de bijdrage is het stimuleren van het oeuvre, cultureel ondernemerschap en zichtbaarheid, zodat werk ontstaat dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland.

----------

SHOW AKROMA PARIS

23 March - 26 March 2017

Opening times: 11h - 20pm / Sunday 12 - 16pm

Location: 3 Cite Dupetit Thouars Paris 3eme

Some of my new works will be shown in the new AKROMA show in Paris.

More info: AKROMA

----------

A Temporary Farewell Show
WITTEVEEN VISUAL ART CENTRE

14 januari - 11 februari 2017

Opening: 14 januari, 16 - 19 uur

Aanstaande zaterdag 14 januari opent in Witteveen Visual Art Centre in Amsterdam de tentoonstelling A Temporary Farewell Show. Het is de laatste tentoonstelling in de Konijnenstraat. Veel van de kunstenaars die er de afgelopen jaren hun werk lieten zien, doen mee. Na deze expositie zal de galerie op projectbasis tijdelijke locaties betrekken.

Ron Amir | Karin Arink | Gijs Assmann | Pedro Bakker | Wout Berger | Diana Blok | Gam Bodenhausen | PJ Bruyniks | Robbie Cornelissen | Noor Damen | Frans Franciscus | Anna Frydman | Anita Groener | Lenneke van der Goot | Rosemin Hendriks | Wout Herfkens | Tjibbe Hooghiemstra | Nour-Eddine Jaram | Esther Jiskoot | Marleen Kappe | Iris Kensmil | Paul Klemann | Arno Kramer | Erik Mattijssen | Romy Muijrers | Rinke Nijburg | Paul de Reus | Wouter van Riessen | Eva Roovers | Nicole Schulze | Roland Sohier | Gerda Ten Thije | Charles Vreuls | Hans de Wit |

----------

If you can see it, it's not there
HET KUNSTGEMAAL

14 januari - 19 maart 2017

Opening: 14 januari, 14 - 16 uur

De tentoonstelling ‘IF YOU CAN’T SEE IT, IT’S NOT THERE’ brengt het werk samen van 7 kunstenaars: Rob Sweere, Ellen Boersma, Anya Janssen, Ela Bauer, Aline Eras, Gam Bodenhausen en Marjon Gemmeke. De gemene deler in hun werk is het feit dat de essentie slechts indirect wordt verbeeld. De kern en betekenis is niet direct zichtbaar en alleen door het ‘lezen’ van de context te ontdekken. Werken die schijnbare intuïtie en tastbare exactheid verbinden…

----------

Who Cares? #4 Kunstblok
BKKC TILBURG

OPENING: do 8 december 2016 16:00 - 18:30 | BKKC Tilburg

Het was een bijzondere ervaring. Werken aan een grote tekening samen met een vrouw van bijna 100 jaar... Het resultaat is te zien op de tentoonstelling 'Who Cares?' #4 Kunstblok.

Mobiel atelier Kunstblok laat zien dat kunst en zorg elkaar kunnen aanvullen en versterken. In dit atelier maken kunstenaars werk, geïnspireerd op of in samenwerking met oudere bewoners van Vitalis WoonZorg Groep. Tijdens deze expo tonen we een selectie van het werk. Ter inspiratie voor zorginstellingen en kunstenaars.

Meer informatie over mijn werkperiode bij Kunstblok zie link: Kunstblok

----------

GREY HORIZONTALS
KUNSTPODIUM TILBURG

Solo-tentoonstelling
29 oktober - 4 december 2016

OPENING: zaterdag 29 oktober 20.30 uur tijdens Cultuurnacht Tilburg.

Tijdens de opening zal mijn pas verschenen boek 'Grey Horizontals' worden verkocht en op verzoek gesigneerd. Ook zal er een tweegesprek plaatsvinden over mijn werk met Arno Kramer, curator Kunstvereniging Diepenheim.

More info: Kunstpodium T

----------

Book Launch | Grey Horizontals
VAN ABBEMUSEUM

1 oktober 15:00 -17:00

Tentoonstelling museum shop van 1 t/m 5 oktober 2016

Interview met Gam Bodenhausen en Curator Christiane Berndes

Meer info:

----------

Witteveen Visual Art Centre

Tekeningen
3 t/m 24 september 2016

Een groepstentoonstelling met werk van oa Iris Kensmil, Gopal Dagnogo, Riëtte Wanders, Herman Zeinstra, Erik Mattijssen, Dewi Hoppe, Anna Rudolf, Pietsjanke Fokkema, Caren van Herwaarden, Caroline Serton, Anna Frydman, Charles Vreuls, Arno Kramer, Lenneke van der Goot, Kim Streur en Gam Bodenhausen.

opening: zaterdag 3 september 16 - 18 uur
16:00 speech over het boek Grey Horizontals door: Marcel de Buck

Meer info: Witteveen Visual Art Centre

----------

Publicatie Grey Horizontals

Vanaf 13 juni gaat mijn crowdfund campagne van start via het platvorm Voordekunst.

Centraal in het boek staan de 47 potloodtekeningen uit de serie Grey Horizontals, heroriëntering in een moerasachtig Landschap.

Wie wil mij steunen om het boek Grey Horizontals te laten drukken?

Je kan me helpen het boek te realiseren door een bedrag te doneren. Hoe het verder in z’n werk gaat kunt je hier bekijken: voordekunst

----------

KUNSTBLOK | van Abbemuseum / vitales

Van 9 mei t/m 26 juni 2016 bij Vitalis Wissehaege

Beeldend kunstenaar Gam Bodenhausen gaat op zoek naar de grens tussen het aangename en herkenbare en het oncomfortabele, confronterende ‘niets’ in de wereld van de ouderen.

Vitalis Wissehaege is het vijfde zorgcentrum dat zich op maakt voor een bijzondere logé. Zeven weken lang krijgen de ouderen daar hun eigen ‘Artist in residence’. Een reizend atelier in een zeecontainer, genaamd KUNSTBLOK, biedt kunstenaars een tijdelijke werkplek op bijzondere zorglocaties. Deze kunstenaars hebben één ding gemeen: ze laten zich inspireren door de wereld van tachtig plussers. Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur bij Vitalis: “Ouderen zitten vol verhalen. Met dit project willen we benadrukken dat ze geen zielige, zorgbehoevende groep zijn, maar juist krachtig zijn en volop meetellen. Dat laten we niet alleen aan henzelf zien, maar ook aan de buitenwereld.” Elke artist in residence krijgt gelegenheid te exposeren op locaties als het Van Abbe Museum.
Wat deze beeldend kunstenaar gaat doen? De ontmoetingen in deze tot nu toe voor Gam nog onbekende wereld zullen de basis zijn voor het werk dat zij zal maken.

----------

SOLIDIFIED MOUNTAIN - THE SLOWNESS OF MASS
Kunstvereniging Diepenheim

Van 19 maart - 5 juni

Opening: 19 maart 15:00 - 17:30
Openingswoord 17:00 Bianca Stigter (redacteur NRC Handelsblad)

Zaterdag 19 maart opent mijn solotentoonstelling Solidified Mountain - The Slowness Of Mass in de Kunstvereniging te Diepenheim.

Op deze dag opent de Kunstvereniging ook twee andere tentoonstellingen die onderdeel zijn van het Drawing Front met Belgische en Nederlandse tekenkunstenaars. De tentoonstelling is voor mij het eindresultaat van een hele fijne samenwerking met de Kunstvereniging en het Mondriaan Fonds. Afgelopen herfst 2015 heb ik in de werkplaats van Kunstvereniging Diepenheim als artist-in-residence twee maanden kunnen werken en leven.
Ik laat tijdens de tentoonstelling de nieuwe tekeningen op groot formaat zien die ik tijdens mijn residentie in Diepenheim heb gemaakt. Daarnaast laat ik ook een grote selectie potloodtekeningen zien van de serie Grey Horizontals (periode 2012-2016).

Info: Kunstvereniging Diepenheim

Gam Bodenhausen / Grey Horizontals #15 / 24 x 32 cm / potlood op papier / 2016

----------

TEKENINGEN XL XS
Wittenveen visual art centre

Van 5 maart - 3 april

Receptie: 5 maart tussen 17:00 - 19:00 uur
Opening door: Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Amsterdam (rond half zes)

Hierbij wil ik iedereen van harte uitnodigen op de opening van Wittenveen Visual Art Centre, Amsterdam. Er is nieuw werk van mij te zien in de groepstentoonstelling: Tekeningen XL XS

Met: Ron Armir, Gam Bodenhausen, Geer van der Klugt, Arno Kramer, Jans Muskee, Jacobien de rooij, Hans de Wit, Brieke Drost, Lenneke van der Goot, Anya Janssen, Marleen Kappe, Erik Mattijssen, Romy Muijrers, Anne Semler en Charles Vreuls + de tentoonstelling ‘Innocent' van Pedro Bakker met boekpresentatie.

Info: Witteveen visual art centre

----------

EXTRAPOOL 'RAMPANT DRAWINGS'

Publieksmoment vrijdag 26 februari van 14 -16 uur

Deelnemers:

Kim Habers, Gam Bodenhausen, Sigrid van Woudenberg, Marissa Evers,
André Smits, Richard Bolhuis, Marisa Rappard, Rozemarijn Westerink, Atsuo Ogawa (JP)

Van 6 februari t/m 20 mei 2016 zal in Extrapool een bijzonder tekenproject plaatsvinden: Rampant Drawings. Tijdens dit project wordt Extrapools Slimtarra-behang ‘opgegeten’ door woekerende tekeningen van 9 tekenaars, die met de hand over het Slimtarra-behang heentekenen.

Al vele jaren pronkt het door verschillende kunstenaars ontworpen Slimtarra-behang in de presentatieruimte van Extrapool. Elk nieuw behang wordt over het vorige heengeplakt. Door de jaren heen is er zo een dikke laag papier op de muren ontstaan, een organisch proces in een eigen systeem.

Met Rampant Drawings wordt dit woekerende karakter van Slimtarra voortgezet. Elke kunstenaar krijgt negen dagen om op zijn of haar eigen organische manier in een eigen systematiek door te tekenen. Zo wordt de tekenkunst verbonden aan het idee van het steeds maar doorgroeien in de ruimte van Extrapool.

Aan het einde van de reeks zullen alle tekeningen de hele ruimte hebben ingenomen, zodat er geen Slimtarra’s meer te zien zijn. Het project wordt 20 mei afgesloten met een speciale presentatie door de makers, met concerten en lezingen. Daarnaast wordt er een unieke set ansichtkaarten van alle tekeningen gepresenteerd, gedrukt in onze risodrukkerij.

Website: Extrapool

----------

GALERIE PLAATSMAKEN

Losing Sight Of The Land
3 februari t/m 12 maart

Opening / midisage: zondag 28 februari van 15 – 17 uur

Website: Plaatsmaken

----------

WE LIKE ART / TETEM KUNSTRUIMTE

Multi Solo - Size Matter
t/m 7 februari 2016

In navolging van de succesvolle RCA SECRET tentoonstellingen van het Royal College of Art in Londen organiseert We Like Art een tentoonstelling met honderden unieke kunstwerken, van ruim honderd kunstenaars. Alle werken zijn in A6 of A3 formaat en ze zijn gelijk geprijsd: € 100 (A6) en € 500 (A3). De werken hangen anoniem. Van mij zijn vier tekeningen te zien.

Info: Tetem Kunstruimte

----------

Artist-In-Residence At Kunstvereniging Diepenheim

1.10.2015 - 31.11.2015

Here my blog to follow the proces: Solidified Mountain - The Slowness Of Mass

Made possible by:

----------

New Publication! 'Disappearance of a Mountain'

Deze publicatie is te koop voor 6 euro bij Grafisch Atelier Daglicht.
Oplage 150, afmeting 140 x 195 mm, Riso-print, 28 pagina's.

----------

DISAPPEARANCE OF THE LIQUID MOUNTAIN

Na twee maanden werken in het Gastatelier van Grafisch Atelier Daglicht, komt binnenkort het moment om het nieuwe werk voor iedereen zichtbaar te maken. De deuren staan open op:
7 maart om 15:00!
Zou leuk zijn jullie daar te zien!

----------

ROTTERDAM CONTEMPORARY

4 t/m 8 februari 2015

Galerie Plaatsmaken toont een aantal van mijn werken.

Galerie Plaatsmaken

----------

DRAWING GANG

21 september t/m 21 oktober 2014

Opening: zondag 21 september 15:00 uur

Een doorlopende zwart/wit tekening op de muren van de expositieruimte van Artots in de melkfabriek. Iedere kunstenaar krijgt zijn of haar eigen deel van de wand, die in totaal 60 meter lang is en drie meter hoog. De enige beperking is dat de tekening die ze maken aan de zijkanten op een vloeiende manier aansluit op de naastliggende tekening.

Deelnemende kunstenaars: Rogier Walrecht, Jiri Buunk, Helene de Winter, Suuz van de Vaart, Frank van Ansem met ACG Vianen, Danielle Lemaire, Ellen Endhoven, Lisetteh, Gam Bodenhausen, Hanny van den Brand, Remko Leeuw.

Meer info: Drawing Gang

De Melkfabriek | Guldenvliesstraat 4 | 's Hertogenbosch

----------

OVERWOEKERD

Saskia de Marée en Gam Bodenhausen

4 september t/m 31 oktober 2014

Opening op donderdag 4 september, 17.00-19.00 uur

Academisch Genootschap
Parklaan 93 Eindhoven

First edition of presentations
curated by Art Historian drs. Liesbeth Schreuder

Meer info: Academisch Genootschap

----------

TEKENKABINET

Museum Waterland Purmerend

20 tm 31 augustus 2014

Het Tekenkabinet toont werk van 110 hedendaagse tekenkunstenaars
Er zijn een aantal werken van mij te zien op het Tekenkabinet.

Meer info / Website

----------

THE ACT OF PAINTING

Opening: Zaterdag 24 mei 16:00 met optreden van LosDQ

Van 24 mei tot 15 juni verwelkomt TAC de reizende expositie The Act of Painting met werk van 17 kunstenaars die de abstracte schilder/tekenkunst nieuwe diepte geven. In Eindhoven sluiten Gam Bodenhausen en Paul Isphording zich aan. Daarna reist de tentoonstelling door naar Japan.

The Act Of Painting

The Act of Painting is een internationaal collectief van abstracte schilders dat tentoonstellingen over de hele wereld organiseert. Op iedere plek die het collectief aandoet worden lokale kunstenaars en theoretici uitgenodigd zich aan te sluiten bij de groep. Doel van het reizende en groeiende project is dieper door te dringen tot de kern van de hedendaagse abstracte schilderkunst. Hoe verhoudt de kunst van het collectief zich tot het Abstract Expressionisme van de jaren 50, het wilde schilderen van de jaren 80 en op welke manier gaat het collectief een stap verder dan kunststromingen uit het verleden? Welke invloed hebben nieuwe technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het bewustzijn van de mens en hoe stuurt dat moderne bewustzijn het maken van een schilderij? Het project streeft ernaar de betekenis van het schilderen in deze tijd genuanceerd te definiëren.

openingstijden:
vrijdag 16:00-21:00 zaterdag 12:00-21:00 zondag 12:00-17:00

TAC - Vonderweg 1 - Eindhoven

----------

PEK ON PAPER 2014

PRINTED PROOF

Ik ben uitgenodigd door PEK (Platvorm Eindhovense Kunstenaars) om mee te doen aan een grafische workshop tijdens 4 zaterdagen. Met een aantal kunstenaars experimenteren we met verschillende grafische technieken. Dit is mogelijk gemaakt dankzij Grafisch Atelier Daglicht, Eindhoven. Op deze groepsexpositie laten we de resultaten zien in combinatie met werk uit eigen atelier.

Anouk Bax, Gam Bodenhausen, Marjan Wester, Griet Menschaert, Gijs Pape, Klaartje van Esch, Marcel de Buck

Opening 7 Februari
Grafisch Atelier Daglicht
Eindhoven

----------

I AM NOT DOING ANYTHING UNTIL I FEEL THE NEED

In de vorm van een tekening heb ik een bijdrage geleverd voor een Scheurkalender met 365 Nederlandse kunstenaars samengesteld door Joanneke Meester. Verkrijgbaar vanaf zomer 2014

Zie hier deelnemerslijst

----------

Opening: Op donderdag 10 oktober van 16:00 tot 18:00 uur bent u welkom op de Rondom 18 te Eindhoven.

Grafisch Atelier Daglicht nodigt u van harte uit voor de opening van The GREAT little Graphic Art Show. Een tentoonstelling in het kader van “De Maand van de Grafiek” en toont het grafisch werk van bijna 100 kunstenaars. Naast Daglicht hebben ook het kunst initiatief PIT en het kunstenaars collectief PEK hun netwerk aangeboord en kunstenaars uitgenodigd. Het resultaat geeft een zeer gevarieerd beeld van alle denkbare grafische technieken & combinaties hiervan.

----------

De Kijkkasten op Lowlands festival 2013 — Jul 2013

Curator Ine Boermans was door Lowlands gevraagd invulling te geven aan de expositie in de doorgaande straat op het terrein die ook wel bekend staat als de Hemelpoort. Het concept van De Kijkkasten, waarmee Ine al 5 jaar exposities organiseert in de Amsterdamse Sint Nicolaasstraat werd door Lowlands overgeheveld naar het festival terrein. Dat heeft geresulteerd in 8 exposities in evenzoveel ruimtes: De Kijkkasten XL. Een straat op het terrein met aan weerskanten een imposante houten muur met om de 10 meter een kijkkast: een raam met uitzicht op nieuwe kunst. De kunstenaars die een expositie verzorgden waren Gam Bodenhausen & Marcel de Buck, Guido Nieuwendijk, Klaske Oenema, Maartje Kortstanje, Marleen Sleeuwits, Pinar&Viola, Roosmarijn Schoonewelle & Richtje Reinsma en Casper Verborg.

Gam Bodenhausen (1973) en Marcel de Buck (1975) transformeerden hun kast tot een terrarium. Gevuld met tekeningen op de wanden en in de ruimte, aangevuld met twee projecties. Met de tekeningen visualiseren ze een stukje van de Mot, een klein bestaand stukje land in België. Terrarium is een verzameling beelden gemaakt vanuit het benauwende gevoel dat terugkomt door de onuitputtelijke groei van de natuur.

----------

The Moth 2013

----------

Het Tekenkabinet in Museum Waterland in Purmerend

130 tekenkunstenaars tonen in de Museumzaal werk op maximaal A3 formaat. Er zijn ook twee tekeningen van mij te zien..
Het Tekenkabinet is een initiatief van Manja van der Storm. Er verschijnt een full colour catalogus op A6 formaat en alle kunstwerken zijn te koop tijdens
de expositie en via de webshop: www.tekenkabinet.nl

Opening: zondag 21 juli tussen 15 en 17 uur.

Openingstijden: wo - zo 12 - 17 uur

Open van woensdag 17 t/m zondag 28 juli 2013

----------

Anonyme Zeichner 2013
800 internationale Zeichnungen
zusammengestellt von Anke Becker

Ausstellung: 24. März - 20. April 2013
Eröffnung: Samstag, 23. März 2013, 19 Uhr

Kunstverein Tiergarten | Galerie Nord
?Turmstraße 75 / 10551 Berlin
Öffnungszeiten: So 24.3., 12-18 Uhr
danach: Di - Sa, 13-19 Uhr
www.kunstverein-tiergarten.de
www.anonyme-zeichner.de

--
Wo ist die Grenze zwischen Kunst und Nichtkunst? Was ist eine gute Zeichnung? Wie verändert sich das eigene Urteil, wenn man nichts über die Namen und die Herkunft der KünstlerInnen weiß? Die üblichen Regeln des Kunstmarkts werden bei Anonyme Zeichner ausgehebelt und auf den Kopf gestellt. Anonyme Zeichner ist ein von der Berliner Künstlerin Anke Becker gegründetes Ausstellungsprojekt, das seit 2006 in Berlin und andernorts mittlerweile über 8000 internationale ZeicherInnen präsentiert hat.

Der Ausstellung ging ein offener Aufruf zur Teilnahme im Internet voraus. Es gab darin keine inhaltlichen Vorgaben, die einzige formale Regel: Ausgestellt werden ausschließlich Arbeiten bis zu einem Format von maximal A3. Alter, Biographie und Herkunft der Urheber spielten bei der Auswahl keine Rolle: Aus über 2500 Einsendungen wurden 800 Zeichnungen für die Ausstellung ausgesucht, ohne dabei auf die Namen der ZeichnerInnen zu schauen. Die Anonymität der KünstlerInnen wird erst nach einem Verkauf der Arbeiten zu einem symbolischen Einheitspreis von € 150 aufgehoben.

Im Rahmen von Anonyme Zeichner werden viele einzelne Arbeiten zu einem Gesamtkunstwerk: Jeder anonyme Künstler wird Teil einer großen Installation, in der es keine Hierarchien gibt. Anonyme Zeichner ist sowohl ein Manifest gegen Vereinzelung, Konkurrenz und Monokultur auf dem Kunstmarkt, als auch eine Hommage an das unerschöpfliche Medium der Zeichnung.

Zur Ausstellung erscheint ein Katalog: Farbdruck, 102 Seiten, Deutsch/Englisch, 19,50€ - mit einem Text von Daniela Dröscher.

Verkauf von Zeichnungen zum Einheitspreis von 150 Euro vor Ort oder online unter:
www.anonyme-zeichner.de

----------

Boek & Beeld
Kunstenaarsboeken, een verzameling

09 maart t/m 14 april 2013 | do t/m zo van 13.00 - 17.00 uur

Opening op zaterdag 09 maart om 16:00 uur

Wij nodigen u van harte uit voor de opening van deze expositie op zaterdag 9 maart om 16:00 uur.
De tentoonstelling wordt geopend door Maartje van der Kruijs en Peter Koene, organisatoren van deze bijzondere boekententoonstelling.

In de tentoonstelling Boek & Beeld staat het boek als doorbladerbaar kunstwerk centraal.

Het kunstenaarsboek is als zodanig niet altijd even zichtbaar, maar een oproep aan kunstenaars of zij zouden willen bijdragen aan deze tentoonstelling leverde een overweldigend aantal aanmeldingen op.

Uit dit grote aantal werden door Maartje van der Kruijs en Peter Koene tweeënvijftig kunstenaars gekozen van wie boeken te zien zullen zijn. Het resultaat is een bonte verzameling grote, kleine, tere, uitklapbare, dikke, dunne, gebonden en ongebonden boeken, met of zonder tekst, sommige heel rudimentair, andere ware juweeltjes. Maar al zijn ze nog zo divers, met elkaar gemeen hebben ze, dat het stuk voor stuk prachtige, zelfstandige kunstwerken zijn.

Boek & Beeld, een unieke tentoonstelling die u niet mag missen.

Met: Monika Auch, Frans Baake, Henriëtte Bannink, Hanneke Barendregt, Twan Berendsen, Mariëlle vd Bergh en Mels Dees, Jan de Bie, Pieter Bijwaard, Karin Bos, Noor van der Brugge, Marcel de Buck & Gam Bodenhausen, Sigrid Calon, Grafisch Atelier Daglicht, Paul van Dijk, Marinus van Dijke, Emmy Dijkstra, Willemijn van Dorp, Titia Eggen, Knust/Extrapool, Hilde van der Geld, Theo van de Goor, Timo van Grinsven, Marcelle Hanselaar, Els ter Horst, Chika Ito, Joke Kaptein, Henja Kerkhof, W-J Kersten, Jeanet Kingma, Peter Koene, Inge Koenen, Kees de Kort, Maartje van der Kruijs,
Marjon van Laarhoven, Eva Meijer, Yuriko Miyoshi, Toine Moerbeek, Cisca Poldervaart, Willebrord Ricken, Kathelijne Roosen, Judith Rosema, Marja Scholtens , Saskia Schreven, Geerten Sterk, Lia Stouten, Bianca Tangande, Isa Tenhaeff, Dagmar Tenner, Glenn Thomas, Lies Verdenius, Ans Verdijk, Liesbeth Verhoeven, Mariëlle Videler, Annemarije Vlasblom, Reina de Weijer, Elsbeth Zimmermann, Wim Zurné. Grafisch Atelier Den Bosch

In de portierswoning van de Willem II Fabriek
Boschveldweg 469
5211 VK ‘s-Hertogenbosch

073-6134277

Het GA ligt op loopafstand van het Centraal Station
Routebeschrijving zie www.GAdenbosch.nl

----------

Re:Rotterdam Art Fair

Graag nodig ik u uit voor Re:Rotterdam, home of your favourite artists,
Blaak 16-18, Rotterdam van 6 t/m 10 februari

Tijdens de Re laat ik mijn nieuwste tekeningen zien in de installatie:

Magnetic Matter on Paper Walls

Gam Bodenhausen
Ruimte 8.38 op de achtste verdieping.

BEURSDAGEN
Woensdag 6 februari 16.00 – 22.00 uur
Donderdag7 februari11.00 – 22.00 uur
Vrijdag8 februari11.00 – 22.00 uur
Zaterdag 9 februari11.00 – 21.00 uur
Zondag 10 februari 11.00 – 18.00 uur

Toegangsprijs € 5,-

Locatie
De locatie van Re:Rotterdam Art Fair 2013: Blaak 16-18, 3011 TA Rotterdam.
De beurs is met openbaar vervoer en met eigen vervoer goed te bereiken. De locatie is vlakbij trein-, tram- en busstation Rotterdam Blaak en direct achter het pand is een parkeergarage.

----------

Werkperiode Enozaal TAC

Graag nodig ik u uit voor de finissage op vrijdag 21 december om 17:00 uur

Gam Bodenhausen heeft in de Enozaal in TAC haar eigen ateliersituatie nagebootst. Maar het is anders dan in haar normale atelier, dit atelier was open. Iedereen kon zomaar even binnen komen kijken en praten over haar werk.

Gam tekent al haar hele leven. Ze tekent lethargische dieren en mensfiguren die zich laten inklemmen door de bedwelmende groei van de natuur. Door gedetailleerde en volle structuren te tekenen, ontstaan er schuilplekken waar haar figuren wachten en zich overgeven aan hun lot.
Haar beelden en onderwerpen vindt ze in persoonlijke, dagelijkse verhalen en foto's. Ze veranderd deze beelden door er nieuwe structuren in aan te brengen of ze zet het onderwerp in een gefantaseerd landschappelijke omgeving.
Ze maakt tekeningen in verschillende formaten, en knipt ze soms in stukken en hangt deze in de ruimte. Al werkend verliest ze zich volledig en dwaalt af, waardoor haar aanvankelijke doel soms totaal veranderd.

Tijdens de afsluiting van dit project laat ze haar resultaten zien die tijdens deze periode ontstaan zijn.

www.tac.nu

----------

Secret Postcards

Openingstijden
Zaterdag & zondag: 11.00 – 18.00 uur
Maandag t/m vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
Extra avondopening op donderdag: 17.00 - 21.00 uur

www.secretpostcards.eu

Jan van Eyck Academie | Academieplein 1 | 6211 KM | Maastricht

----------

Portretten en andere Spookbeelden

De expositie is te zien in september en oktober 2012

De tentoonstellingsreeks Portretten en andere Spookbeelden bestaat uit drie minitentoonstellingen die in opdracht van Project Management Bureau Gemeente Amsterdam tot stand kwamen. In iedere tentoonstelling staat het werk van een kunstenaar centraal.
Met een videowerk in combinatie met enkele werken op papier geven zij hun visie op het thema: portret.
De tentoonstelling wordt geopend met het werk van Gam Bodenhausen.

Lokatie: ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam

----------

Gam Bodenhausen en Marcel de Buck in De Kijkkasten

Opening vrijdag 24 augustus 19:00

De expositie is te zien van 24 augustus tot 16 oktober

De Mot

In De Kijkkasten laten Gam Bodenhausen en Marcel de Buck nieuw werk zien waarbij er geëxperimenteerd wordt met fotokopieën en tekeningen op transparant papier. Het werk is afgeleid uit een reeks tekeningen en foto’s die te zien zijn in een recent handgemaakt boek ‘de Mot’. De Mot is een stuk land in België, omringd door twee smalle stroompjes, waarop een klein houten huisje staat waarvan Bodenhausen haar vader de eigenaar is.

Een aantal jaren geleden is op deze plek het kunstenaars initiatief ‘The Moth’ ontstaan. Bodenhausen en de Buck hebben dit initiatief samen opgezet en per seizoen worden kunstenaars en muzikanten uitgenodigd om in deze omgeving nieuw werk te maken. In het voorjaar van 2012 hebben Bodenhausen en de Buck de gevoelens die ze ervaren in de Mot omgezet in beeld en tekst en daar een boek uit samengesteld.

De Kijkkasten | Sint Nicolaasstraat (zijstraat nieuwendijk / zijmuur hema) | Amsterdam | www.dekijkkasten.nl

----------

Van Aleart tot Zessen

Opening donderdag 28 juni 17:00

van 28 juni t/m 26 augustus
Openingstijden van dinsdag t/m zondag 13:00 t/m 17:00

Groepsexpositie met vele kunstenaars uit Brabant.
Er is van mij ook een nieuw werk te zien:
'Magnesium Branches', 150 x 220 cm, potlood, houtskool op papier.
Ik zal ook aanwezig zijn op de opening.

BKKC | Brabants kenniscentrum kunst en cultuur | Spoorlaan 21 I-K, Tilburg

----------

De kunst van het machine lezen | literair tijdschrift Terras

Publicatie tekening van Gam Bodenhausen | 10 april 2012

Twee tot drie keer per jaar kiest de redactie een thema waarover we mensen uit verschillende disciplines aan het woord laten. Met het thema Gereedschap dat eind 2011 tot een webdossier en een papieren uitgave leidde ontstond de idee om een essay van Dick Raaijmakers, oorspronkelijk verschenen in Raster #6, nieuw leven in te blazen.

Dick Raaijmakers schreef zijn essay ‘De kunst van het machine lezen’ in 1978. Al is de vorm en de functie van de machine sindsdien aan grote veranderingen onderhevig, toch zijn z’n ideeën nog steeds actueel. Ze geven naar de mening van de redactie van Terras genoeg aanleiding voor een reactie. Aan een aantal prominenten uit het kunstenveld werd gevraagd om vanuit de eigen discipline (gedicht, muziekstuk, proza, tekening, film etc. ) te reageren op het essay van Raaijmakers of op een bepaalde passage daaruit. De redactie van Terras wil nagaan in welke vorm zijn methode en thema’s onder schrijvers en hedendaagse kunstenaars leven. De reacties worden op de website van Terras gepubliceerd en gelinkt met het bijbehorende fragment van het essay zoals dat in Raster werd gepubliceerd.

http://tijdschriftterras.nl/kontakt/

----------

Kunstveiling: zaterdag 28 april 19:30
Benefitdiner: zaterdag 28 april 19:00

Openingstijden expositie: dinsdag 21 t/m zaterdag 28 april van 12:00 tot 22:00

Kunstveiling en benefitdiner door conservator Jeffrey kuckelkorn en kunstenaar Pam Emmerik ten bate van stichting BaasGalgo. Meer dan 30 kunstenaars hebben een eigen werk gedoneerd. Er is ook een nieuw werk van Gam Bodenhausen te zien en te koop op de veiling.

Restaurant 5.0 van museum Schunck | Bongerd 18 | Heerlen

----------

Een handgemaakt boek van 'The Moth'

Het boek is A5 formaat, 15 foto's, 8 originele tekeningen op kalkpapier van Gam Bodenhausen, handgeschreven teksten, hand gebonden, met een ginkgo blaadje uit de Mot, met een kartonnen kaft waarop een mot is gezeefdrukt.
We hebben dit boek gemaakt met een genummerde oplage van 5 stuks.

www.the-moth.be

----------

Boek presentatie 'de Mot'

Opening: 25 maart, 14.00 uur

en op za 31.3, zo 1.4 geopend van 13:00 -17:00 u / op werkdagen van 10:00 - 16:00 u

Gam Bodenhausen en Marcel de Buck hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een handgemaakte publicatie van 'De Mot'. Deze wordt gepresenteerd op 25.03.2012 in het TAC.

TAC | Vonderweg 1 | Eindhoven

----------

Buiten de lijnen 02

Opening: Vrijdag 23 maart 20:00

En op 24.03, 25.03, 31.03 en 01.04 geopend van 13:00 tot en met 17:00

Vanaf 9 maart gaan zo’n veertien kunstenaars werken aan een tekening op een van de zijwanden van De Fabriek. Elke kunstenaar krijgt een deel van de wand (gescheiden door steunpilaren) ter beschikking van twaalf vierkante meter. Hier wordt direct op de wand met potlood, pen, stift of krijt een tekening gemaakt. In de monumentale ruimte van De Fabriek kunnen bezoekers het resultaat zien en ervaren van het intieme, arbeidsintensieve en fysieke proces van het tekenen op groot formaat.

DeFabriek | Baarsstraat 38 | Eindhoven | +31(0)402551530