KUNSTBLOK – ARTIST IN RESIDENCE BIJ VITALIS WISSENHAEGE
9 mei t/m 26 juni 2016

KUNSTBLOK is een project waarin de verbeelding van ontmoetingen tussen kunstenaars en ouderen centraal staat. Ontwerpers en kunstenaars geven hun visie op de maatschappij en de ouder wordende mens. KUNSTBLOK is een reizend mobiel atelier en werd georganiseerd door Maaike Mul en Marcel Sloots. Twee jaar lang reisde dit atelier langs de tuinen van de Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven.

deelnemende kunstenaars:
Gam Bodenhausen, Tsjalke Bouma, Desiree Hammen, Toos Nijssen, Monique Priem, Monique Rutten en Studio Toer.

In het voorjaar van 2016 werkte ik zeven weken als artist-in-residence in een ‘verzorgingshuis’ in Eindhoven om te onderzoeken hoe ik via het tekenen in contact kan komen met de bewoners.
Men kon mij bezoeken in de mobiele container die ik als een atelier had ingericht en waar ik op bepaalde tijden aan het werk was. Ook zocht ik de verschillende afdelingen op om met de ouderen te tekenen.
Het was voor mij een uitdaging om ze uit hun comfortzone te halen en ze uit te dagen voor nieuwe manieren van werken zoals tekenen op een groot wit vel op de muur en verder te gaan in elkaars tekeningen zonder opdracht en doel. Het ging mij vooral op het concentreren op lijnen en het volgen van structuren. Er ontstond hierdoor een mooie vorm van interactie. Soms in stilte en soms kwamen er hele verhalen naar boven.

 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-97_Gam Bodenhausen_kunstblok_vitalis.jpg
 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-97_Gam Bodenhausen_vitalis_kunstblok_socialart.jpg
 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-97_gambodenhausen_kunstblok_drawing.jpg
 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-97_Gam Bodenhausen_Vitalis_Kunstblok_tekenkunst_DSC2816.jpg
 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-97_Gam Bodenhausen_kunstmetouderen_vitalis_tekenkunst.jpg