PORTRETTEN EN ANDERE SPOOKBEELDEN

Gemeente Amsterdam - 2012

De tentoonstellingsreeks Portretten en andere Spookbeelden bestaat uit drie minitentoonstellingen die in opdracht van Project Management Bureau Gemeente Amsterdam tot stand kwamen.

Tijdens deze tentoonstelling toont Bodenhausen de video Tea-r Bag. Op de video is een overbelicht zelfportret te zien. Het portret slaat zichzelf met een nat theezakje op haar voorhoofd. Door het vocht dat in haar ogen komt begint ze te knipperen en het water vermengt zich met de zwarte mascara op haar wimpers. Terwijl ze met haar ogen knijpt, stromen er zwarte tranen over haar gezicht naar beneden en laten een spoor achter. Tussendoor blijft ze steeds met het theezakje op haar voorhoofd slaan. Wat Bodenhausen hier eigenlijk uitvoert is een kunstmatige emotie opwekken doormiddel van een handeling met een voorwerp. Deze handeling roept een fysieke reactie op.
Het idee komt voort uit een periode waarin Bodenhausen allerlei experimenten uitvoerde. Door de herhaling van handelingen ontstaat een vervreemdend beeld wat doet denken aan rituelen waarbij men in een trance raakt. Doordat de kunstenaar alledaagse voorwerpen gebruikt zoals o.a. zeep, stenen, matras en boter, worden de beelden ook absurd vanwege de non-logica. Bodenhausen gebruikt de dagelijkse banaliteiten en vormt ze om in een persoonlijk en tragikomisch portret.

Naast de video zijn potloodtekeningen te zien uit een nieuwe serie. Bij deze tentoonstelling over 'het portret' heeft Bodenhausen gekozen voor tekeningen die gaan over het vasthouden van een spanning. 'Het onder druk staan'. Terwijl de video Tea-r Bag meer een ontlading van emotie uitbeeld. Deze beelden en de video gaan iets met elkaar aan en geven een kleine inkijk in de fascinatie van deze kunstenaar.

 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-34_34_gambodenhausentekeningenworks.jpg
 
 
https://gambodenhausen.nl/files/gimgs/th-34_34_gambodenhausenworks.jpg
videostill Tea-r Bag2012