GRAPHITE KNOTS
Van Abbemuseum
Gam Bodenhausen in Het Oog
28/04/2018 - 16/09/2018
Vanaf 28 april tot 16 september 2018 realiseert Gam Bodenhausen haar nieuwe installatie Graphite Knots in Het Oog, een patio in het Van Abbemuseum. Op de monumentale achterwand van Het Oog maakt Bodenhausen gedurende vijf maanden een grote tekening, waarin zij het basismateriaal van de tekening onderzoekt: grafiet. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkent zij de geschiedenis en toekomst van het potlood. Het proces wordt gedocumenteerd in een serie vitrines die in de gang voor Het Oog geplaatst worden.
GRAFIETMIJNEN IN GREY KNOTTS
Grafiet bestaat volledig uit koolstof, een basis bouwstof van al het leven. Vijf eeuwen geleden werd het materiaal ontdekt in Grey Knotts gelegen in het Engelse Lake District, waar vervolgens een van 's werelds oudste grafietmijnen uit is voortgekomen. De oorsprong van de meest basale tekenbouwstof ligt dus in een van de oudste natuurreservaten van Europa en tevens de thuisbasis voor de Engelse romantische beweging. Binnen deze romantische beweging werd kijken en tekenen een intellectueel avontuur met eigen regels en inzichten. Bodenhausen vertrekt vanuit het idee dat een tekening niet alleen beschrijft, maar ook eigen inzichten genereert.
VERLEDEN EN TOEKOMST VAN GRAFIET
Als een ontdekkingsreiziger gebruikt Bodenhausen Het Oog als haar onderzoeksstation. Ze zal gedurende het project een reis maken naar de bergen ‘Grey knotts’ in het Lake District waar ze een oude potloodfabriek en de donkere gangen van de grafietmijnen bezoekt. De gemaakte filmbeelden, foto’s en vonsten zal ze meenemen en gebruiken voor haar installatie in Het Oog.
Ook ontvangt zij hier verschillende gasten. Een verkenning van de toekomst wil ze doen door het gesprek aan te gaan met wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven die onderzoek doen naar grafiet als nieuwe geleider, waar zij grote verwachtingen van hebben. Van grafiet als plooibaar middel om beeldende gedachtes uit te drukken tot grafiet als futuristische geleider van energie; dat is de bandbreedte die Bodenhausen wil verkennen in Het Oog.
Het gehele proces resulteert in een monumentale tekening op de muur, en een serie tekeningen en andere materialen die in de ruimte en vitrines voor Het Oog gepresenteerd worden. Deze tekeningen vormen vervolgens de basis voor een nieuwe publicatie gemaakt in het Charles Nijpels Lab van de Jan van Eyck Academie in Maastricht.